A BME győzelmével zárult a VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

2016. március. 07., 08:23   |    

A BME győzelmével zárult a VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

Öt ország tizenhat csapata vett részt március 3-5. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Atlétikai Club szervezésében megrendezett VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája elnevezésű futsal tornán, ahol a sporton túl a nemzeti összetartozás érzésének erősítése volt a cél. A kiváló hangulatú versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem együttese nyerte, a legjobb határon túli az Erdélyből, Kolozsvárról érkező Góbék lett.

2010-ben rendezték meg Budapesten először a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK), méghozzá az Erdélyben 1990-től kezdve minden évben megtartott Erdélyi Labdarúgó Diákkupa mintájára. Azóta évente négyszer rendeznek KEK-et, egyszer-egyszer Révkomáromban, Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen, illetve Budapesten, és a futsal torna mára a Kárpát-medence legtöbb egyetemistát megmozgató eseményévé vált. A viadal a kezdetektől fogva a határokon átívelő magyar közösségek erősítését szolgálja, s ez a hetedik budapesti megmérettetésen sem volt másképp: Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Vajdaságból is érkezett csapat.

A március 3-án, csütörtökön megtartott megnyitó és sorsolás után pénteken reggel kezdődött a küzdelem, a tizenhat csapat négy csoportba osztva mérkőzött, majd szombaton az első két helyezett a felső ágon, a második kettő pedig az alsó ágon folytatta a sorozatot. Az elmúlt öt évben egyaránt erdélyi gárda győzött Budapesten, ám ezúttal már az elődöntők után biztossá vált, hogy határainkon belül marad a trófea, ugyanis a finálét a Budapesti Műszaki Egyetem és a Debreceni Egyetem vívta. A torna csúcspontját azonban a bronzmérkőzés tartogatta. Ekkorra közel teltház volt a BEAC Sportcsarnokban, a versenyt már befejező csapatok a lelátón foglaltak helyet, sőt, az erdélyiek szurkolótábort alakítottak és honfitársaiknak, a Góbéknak szurkoltak. Zúgott a csarnok, fantasztikus hangulat uralkodott, 4-1-es győzelmével mégis a Corvinus ért oda a harmadik helyre.

A döntő ehhez a felfokozott lélekállapothoz képest már visszafogottabb hangulatban zajlott, noha Baumstark Tibor, a Digi Sport riporterének szavai olykor tapsra, szurkolásra késztették a nagyérdeműt. A pályán a finálé elérésével látszólag már amúgy is kissé megelégedő Debreceni Egyetem ellen simán nyert a BME, amelynek legjobb játékosai az NB II-es futsal bajnokságban edződnek, s amely a torna egésze alatt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, az utolsó meccsig még gólt sem kapott, így kétség sem férhetett végső sikeréhez. 2010 után lett ismét magyar csapat első helyezett a budapesti KEK-en – érdekesség, hogy akkor is a BME tudott révbe érni. A torna legjobb játékosának Weinmann Richárdot (BME), a legjobb kapusnak pedig Bálint Lehelt (Góbék) választották, a gólkirályi címet Kántor Tamás (Debrecen) érdemelte ki kilenc góllal.

A torna eredménye:

1. Budapesti Műszaki Egyetem
2. Debreceni Egyetem
3. Budapesti Corvinus Egyetem
4. Góbék (Kolozsvár)
5. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
6. F. R. Ady (Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem)
7. Nemzeti Közszolgálati Egyetem
8. NoName (Székelykeresztúr)

Címkék:

A hírkategória további hírei

Egyetemi futball
Marosvásárhelyi győzelem a hétvégi KEK-döntőben

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • MOL

Szponzoraink

  • Merkantil Bank
  • Groupama Biztosító
  • Förch
  • Jet Sol