Európa Kupa a gyermekotthonokban élőknek: A foci jó nevelés

2019. augusztus. 03., 12:24   |    

Európa Kupa a gyermekotthonokban élőknek: A foci jó nevelés

19. alkalommal találkoztak Kecskeméten az európai gyermekotthonok lakói. Az MLSZ és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány által szervezett Európa Kupa Döntőről szoros barátságokkal és új motivációval tértek haza a fiatalok.

Már januártól kérdezgetik a gyerekek, hogy idén is megyünk-e a magyarországi tornára – kezdte Sismánovics Répási Gyöngyi, a szerb csapat egyik vezetője. A kamanci SOS Gyermekfaluban élő gyerekekből állt a 19 csapat egyike, amelyek a Kecskeméten rendezett futballtornán szerepeltek a múlt héten.

A jó hangulat garantált! Sismánovics Répási Gyöngyi és csapata ezért is állandó résztvevői a tornának. A gyerekek könnyen találnak barátokra sorstársaik között.

A Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Döntőjében 14 ország képviseltette magát, szomszédaink mellett Lettországból is érkeztek a fiatal labdarúgók – majd' egy egész napos utazás árán.

A vajdasági gyermekotthon növendékei a kezdetektől járnak a Grassroots tornára, immár 19. alkalommal vettek részt a kupadöntőben.

A gyerekek szeretnek jó eredményeket elérni. A korábbi években voltunk már dobogósok is. Én már 26 éve dolgozom a faluban és rengeteg, különböző sorsú gyerekkel találkoztam. Vannak, akik egészen kicsi, 2–3 éves korukban kerülnek hozzánk, az okok változók. Hol a szülő mond le róluk, máshol a szegénység, vagy betegség miatt nem tudják felnevelni őket – folytatja a nevelő. A kamanci Gyermekfaluban egészen a középiskola végéig maradhatnak a gyerekek, de a nagykorúság elérése után sem hagyják őket magukra. Az otthon 11 lakást tart fenn a városban, ahova aztán beköltözhetnek a fiatalok, segítenek nekik állást találni, mások egyetemre mennek.

Az a legszebb, amikor egyszer csak megáll egy új autó a ház előtt és kiszáll belőle egy volt gyerekünk, már felnőttként, a családjával. Sokan visszajönnek, még külföldről is, hogy a társuknak és gyermekeiknek megmutassák, hol nőttek fel.

A csapattagok családi háttere is meglehetősen vegyes, vagy ahogy nevelőjük fogalmaz, cifra. Van köztük testvérpár és olyan is, aki már 13 éve az otthon lakója, neki most dupla öröm a kupaszereplés, hiszen nemrég tudta meg, hogy felvették az iskolába, ahol autószerelőnek fog tanulni – ez volt a nagy vágya.

– Az egyik kisfiúnk pedig focista akar lenni. Olyan alacsony, térdéig ér neki a mez, de olyan cseleket csinál… És gólokat is lő! – Ő Markovics Zdravko, aki a 16 éven aluliak között a torna legjobb játékosa lett. Hatalmas tapsvihar közepette vehette át a díját.

Zdravko az 1975-ben, századikként alakult kamanci SOS Gyermekfalu pályáin gyakorolja cseleit, amikkel az apró fiú kivívta a torna minden résztvevőjének elismerését. 

Az otthonokban dolgozóknak nincs könnyű dolguk, a különböző életkorú és hátterű gyerekeknek segíteniük kell beilleszkedni az iskolákba, tanulni velük, megtanítani őket azokra az értékekre, amiket ők nem tudnak otthonról hozni.  A kupadöntőn így nem csak a gyerekek kötnek új barátságokat – a visszajárók már az első nap lelkesen köszöntötték egymást és a döntő mérkőzéseken is végig szurkoltak barátaik csapatának –, de a felnőttek is megosztják egymással tapasztalataikat, ötleteiket.

A gyerekek örülnek, hogy a sorstársaikkal beszélgethetnek, nagyon megértik egymást. Ebben a körben azt is könnyebben meg tudják beszélni, hogy ki miért került otthonba, hol vannak a szüleik. Hiába a közös nyelv hiánya, mire odaértem tolmácsolni két fiúnak, ők már megoldották a beszélgetést internetes fordítókkal.

Egy hétnyi élmény
– Az egész héten nagyon szép időben zajló eseményen izgalmas találkozókat játszottak a fiatal futballisták, színvonalas küzdelmeket vívtak a helyezések eldöntéséért mindkét korcsoportban. Sok mérkőzéssel a lábukban, szép emlékeket szerezve, új barátságokat kötve utaztak haza a csapatok abban a reményben, hogy egy év múlva ismét találkoznak – fogalmazott Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots program koordinátora és a szociális programok vezetője.

De a tornára nem csak fiúk érkeztek, az erdélyi csapatban játszott többek között az alig 17 éves Gyarmati Andrea is, aki szintén a jó légkört említette arra a kérdésre, hogy miért jött el a döntőre már harmadik éve:

Más nyelv, más emberek, de sokakkal később is tartjuk a kapcsolatot a neten. Nekem otthon nem voltak jók a körülmények és amikor apukám meghalt, otthonba kerültem. Most ott élek a négy testvéremmel, a nagy kertes házban, virágokkal, gyümölcsössel. A teendőkből mindenki kiveszi a részét, a fiúk lenyírják a füvet, mi a konyhán segédkezünk, és ez így jó.

Andrea gyönyörű frizurával, makulátlan körmökkel állt a pályán és bár a csapatból senki nem jár rendszeresen edzésre, a játék szeretete és a társaság miatt a következő években is itt szeretne lenni.

Lányok és a foci? Gyarmati Andrea visszajáró labdarúgója az E. K. Döntőnek. A játék élménye miatt focizik és hogy jó társaságban legyen. Az iskolával két év múlva végez, utána az is lehet, hogy ápolóként marad a gyermekotthon falai között. 

Egy lány miért ne lehetne jó focista? Mi egy esős napon, amikor nem volt mit csinálni, kezdtünk el rugdosni és ennek már öt éve. Szerintem csak szeretni kell a focit és kész.

A 21 éves Varga Zoltán az előző években két aranyérmet is bezsebelő, idén pedig döntőt játszó Komádi csapatából hasonlóan gondolkodik:

Ha már kiöregszem, akkor is szeretnék itt lenni az Európa Kupán, akkor viszont már segítőként. Szeretem a gyerekeket. Most is sokszor jönnek hozzám, ahogy a többi nagyobbhoz is, hogy kísérjem el őket valahova, vagy mert tetszik nekik egy lány a másik csapatból és nem tudják, mit mondjanak nekik – mesélte széles mosollyal az arcán a fiú, aki már munkába állt, de egyelőre nem a szakmájában dolgozik. Zoltán sportmenedzser végzettséggel rendelkezik, németül jól beszél és az angolt is tanulja – így bízik benne, hogy előbb-utóbb kinyílik számára egy ajtó. A Fradi-drukker fiatal szerint mindenki nagyon élvezte a kísérő programokat is, különösen a megnyitó ünnepséget, ahol példaképeivel, Nyilasi Tiborral és Vincze Ottóval is találkozott.

Varga Zoltán (balra) él-hal a labdarúgásért, és az álmaiért tenni is hajlandó. Ha profi játékos nem is lesz, de az érettségi után továbbtanult, sőt sportmenedzseri végzettségét most nyelvtudása fejlesztésével igyekszik kiegészíteni. 

Az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány – amely az MLSZ-szel közösen szervezi a kecskeméti Európa Kupa Döntőt – elnöke, Radics Kálmán úgy fogalmazott, az európai árva gyerekeknek közös nyelve a labdarúgás:

Ez az, ami megszólítja őket és amit mindannyian megértenek. Ezért szervezzük meg minden évben a Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupa Döntőjét. Az egy sorsközösségben élő gyerekek itt megismerik egymás életét és szoros barátságokat köthetnek a labdarúgáson keresztül.

A Fair Play díjat a nyírbátori együttes nyerte, amely első alkalommal vett részt a tornán. A csapatot Sütő Ottó vezette, aki elmondta, nem csak a labdaérzék, sokkal inkább a jó magatartás és a tanulmányi eredmények számítottak a gyerekek kiválasztásánál:

Ez nekik plusz motiváció, hogy utazhatnak, új emberekkel találkozhatnak, és egyben jutalom is. A torna előtt beszéltünk a tanáraikkal, így alakult ki a keret. A gyerekeink speciális iskolások és nem könnyű számukra idegen helyen, idegen emberek közé beilleszkedniük. De jó volt látni, ahogy köszöntötték azokat a fiatalokat, akiket ismertek más tornákról. Ahol tudunk, részt veszünk hasonló rendezvényeken, hiszen a foci nagyon jó nevelés. 

A torna eredményei:

1. korcsoport (10-16. év)

1. hely Ukrajna
2. hely Magyarország, Gönc
3. hely Magyarország, Komádi
4. hely Szlovénia
5. hely Szlovákia
6. hely Szerbia
7. hely Lengyelország
8. hely Románia
9. hely Németország


Különdíjasok:              
gólkirály: Olaj Erik  (Ukrajna)
legjobb mezőnyjátékos: Markovic Zdravka (Szerbia)
legjobb kapus: Glonczi Adrián (Gönc)

2. korcsoport (16–22. év)

1. hely Mónosbél (Magyarország)
2. hely Komádi (Magyarország)
3. hely Somogyvár
4. hely Lettország
5. hely Szlovákia
6. hely Nyírbátor (Magyarország)
7. hely SOS Kecskemét (Magyarország)

 

Különdíjasok:       
gólkirály: Lakatos Dániel  (Mónosbél)
legjobb játékos: Lakatos Csaba (Mónosbél)
legjobb kapus:  Pribék Gergő   (Komádi)

Fair Play díj: Nyírbátor


Címkék:

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS