FETE Kupa: ahol a foci mindenkié, ott mindenki győztes

2023. szeptember. 09., 23:09   |    

FETE Kupa: ahol a foci mindenkié, ott mindenki győztes
Fotók: Majoros Árpád Csaba / Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Pocsaj és Kömlő vitte haza az aranyérmet a Felzárkózó települések országos labdarúgó bajnokságáról, ahol két korosztályban (U12 és U15) 24 hátrányos helyzetű település csapata lépett pályára Felcsúton. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésének köszönhetően olyan gyermekek kaptak focizási lehetőséget a Pancho Arénában, akiknek már az is örömet okozott, hogy cipőben rúghatják a labdát.

Szeptember 9-én, szombaton rendezték meg immár harmadik alkalommal az egész országot lefedő programsorozat záró eseményét, a FETE Kupát, melynek csakúgy, mint tavaly, a Puskás Akadémia adott otthont. Több mint 250 gyermek lépett pályára a tikkasztó melegben. A legtávolabbról érkező zemplénagárdi csapat tagjai reggel 4 órakor keltek, hogy 390 kilométer buszút után szintén megmutathassák tudásukat az országos bajnokságon.

Az egész napot felölelő kupaküzdelmeket a Pancho Arénában megrendezett kétszer 10 percből álló döntő koronázta meg. Az U12-es korosztályban Pocsaj és Nagyecsed focistái rúghatták a labdát az impozáns stadionban, a mérkőzés 3-2-re végződött. Az U15-ös korosztályban sokáig a Kömlő diktálta az iramot, kétgólos előnyt is szerzett, ám a lefújás előtt nem sokkal megérkezett a szépítés a gyulajiaktól, így alakult ki a 2-1-es végeredmény. Az utóbbi évjárat csapataiban a Felzárkózó települések válogatottjának több játékosa is játszott. A mérkőzéseket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat élőben közvetítette annak érdekében, hogy a családok, ha személyesen nem is, de legalább otthonról tudjanak szurkolni gyermekeiknek.

Az országos finálét egy három selejtezőből álló programsorozat előzte meg, melyen a 60 debütáló településből végül korosztályonként négy-négy csapat jutott tovább. A Magyar Labdarúgó Szövetség a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve azt is lehetővé tette, hogy a három selejtező egyike a válogatottak edzőpályáin, a Telki Edzőcentrumban kapjon helyet. A programsorozat összesen 650 gyermeket mozgatott meg az ország leghátrányosabb településeiről.

A FETE Kupa díjátadóján nemcsak a győztes csapatokat tüntették ki, hanem az ország leszakadó településeinek legjobb labdarúgóit is. Kiosztottak egy fair-play-díjat, valamint jutalmazták a legjobb kapust, a legjobb játékost és a gólkirályt is. A bajnokság eredeti elvét követve, miszerint minden gyermek győztes, aki ebben a programban idáig eljut, minden egyes csapat részesült ajándékban: az MLSZ-től három-három labdát, a Puskás Akadémiától pedig egy-egy ajándékcsomagot kaptak.

A 2019-ben indult Felzárkózó települések programja támogatást és lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy a labdarúgás által kiemelkedjenek a kisebb települések szerényebb körülményei közül. E cél eléréséhez vezető út sokszor rögös, de több korábbi válogatott, illetve jelenlegi válogatott labdarúgónk is elmondhatja magáról, hogy végigjárta ezt az utat. Többek között a legtöbb válogatottsággal rendelkező Dzsudzsák Balázs is, aki Nyírlugoson élt családjával és a közeli Nyíradony SE-ben kezdte a labdarúgást, de Juhász Roland karrierjének kezdete is egy kis település csapatához, a Tápiószecső FC-hez kötődik. A jelenlegi A-válogatottból Ádám Martin az, aki a gyermekkori otthonától kilenc kilométerre található Bordányban kezdett el focizni. Mindez azt bizonyítja, hogy a leszakadó közösségekért végzett szociális munka pályafutásokat menthet meg, és életeket változtathat meg.

Végeredmény:

U12
1. Pocsaj

2. Nagyecsed

3. Zalakomár, Monor

Fair-play díj: Monor

Gólkirály: Rézműves Nándor (Pocsaj)

Legjobb kapus: Horváth Rikárdó (Nagyecsed)

Legjobb játékos: Bogdán Lajos (Zalakomár)

 

U15
1. Kömlő

2. Gyulaj

3. Tarnabod, Tiszabő

Fair-play díj: Tiszabura

Gólkirály: Orsós Csaba (Gyulaj)

Legjobb kapus: Turó Benjamin (Kömlő)

Legjobb játékos: Szatmári István (Gyulaj)


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS