Grassroots: foci, élmények, barátságok

2017. december. 29., 23:35   |    

Grassroots: foci, élmények, barátságok

A Magyar Labdarúgó Szövetség idén is nagy sikerrel rendezte meg Grassroots szociális programjának kiemelt eseményeit.

Az MLSZ Grassroots Osztálya minden idény végén három nagy eseménnyel koronázza meg éves programját, az Esély Fesztivállal, a szociális program nyári, tiszaújvárosi táborozásával és a Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupájának döntőjével. Idén, június első felében az Esély Fesztivállal indult az idei rendezvénysorozat, ahol a szociális program mind a hat célcsoportja (értelmileg akadályozottak, értelmi fogyatékossággal élők, állami gondoskodásban élők, hajléktalanok, látássérültek, hallássérültek) egy helyszínen mutatkozott be.

Az MLSZ hetedik éve rendezi meg a fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű fiatalok részére tiszaújvárosi táborozását, idén részvételi csúcsot döntött ez a program: 22 csapat 230 gyermeke népesítette be a Tiszaújvárosi Sport Park pályáit. Az idei tábor különlegessége volt, hogy az értelmi fogyatékos, értelmileg akadályozott és a gyermekotthonban élők csapatai mellett első alkalommal hallássérült fiatalok is érkeztek a tiszaújvárosi Sport Parkba.

Idén már 17. alkalommal rendezték meg a Gyermekotthonok Grassroots Európa Kupájának döntőjét, amelyet az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány 2011 óta a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen szervez meg. A program komoly elismeréseket gyűjtött be az elmúlt időszakban, az UEFA 2013-ban a kontinens legjobb Grassroots-programjává választotta. Idén érkezett csapat Lengyelországból, Bulgáriából, Csehországból, Dániából, Hollandiából, Horvátországból, Macedóniából, Németországból, Oroszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából is, összesen közel háromszázan futballoztak együtt Kecskeméten. Idén már két korcsoportban rendezték meg a tornát, a 16 éven aluliaknál ukrán sikerrel, a 16 év fölöttieknél a Bihari Gyermekvédő Központ elsőségével.

- Évek óta részt veszünk mindhárom rendezvényen, és túlzás nélkül kijelenthető, hogy a gyerekek számára az Esély Fesztivál, a Gyermekotthonok Európa Kupája és a tiszaújvárosi táborozás is az év legjobban várt eseményei közé tartozik - mesélt az idei év programjain való részvételről az mlsz.hu-nak Miletics Péter, a somogyvári gyermekotthon vezetője. - A futball amúgy is központi szerepet játszik a nálunk nevelkedő fiúk és lányok életében, tavasztól, a jó idő beköszöntével a foci az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység az otthon lakói körében, amikor csak lehet, rúgják a labdát a gyerekek a helyi műfüves pályán. Emellett évente több alkalommal rendezünk házibajnokságokat, melyek a szövetség programjainak felkészítő tornáit jelentik, népszerűségük évről évre kiemelkedő az otthonlakók körében. Ezeken mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni, hogy bekerülhessen a Tiszaújvárosba, Kecskemétre vagy a fővárosba utazó csapatba. Természetesen mindannyian komolyan veszik a tornákat, a játéktudásukkal és viselkedésükkel is próbálnak kitűnni a társaik közül. A szövetség jóvoltából az A-válogatott mérkőzéseire is gyakran eljutnak a gyerekek, ősszel többször is ott lehettek a Groupama Arénában, ami a játékhoz hasonló örömforrást jelentett számukra. Ki kell emelni azt is, hogy a játék örömén túl is rengeteg élményt szereznek az otthonok lakói: a táborokban, fesztiválokon, tornákon szoros barátságok köttetnek más otthonok fiataljaival, akikkel a sporton kívül is tartjuk a kapcsolatot. A Gyermekotthonok Európa Kupáján külföldiekkel játszhatunk együtt, a velük való kommunikáció, barátkozás ugyancsak hatalmas élmény a gyerekeknek, hiszen többen közülük jóformán Somogyvárról sem tették ki a lábukat életük során, így ezek az utazások az év legnagyobb kalandjait jelentik számukra.

Az MLSZ Grassroots osztálya 2018-ban is folytatja nagy sikerű programjait, a tervek szerint az eddigieknél is nagyobb létszám mellett, de az eddigiekhez hasonlóan emlékezetes élményeket biztosítva a szociális programban résztvevő gyermekeknek.

 


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS