Töretlen a fejlődés a Grassroots-területeken

2019. december. 20., 11:02   |    

Töretlen a fejlődés a Grassroots-területeken

A Bozsik Intézményi Programban, a 2019/2020-as tanévben 118 100 (5-14 éves) gyermek futballozik. A bevont leányok száma meghaladja a 32 200-at. A Középiskolai Labdarúgó Program történetében először a létszám átlépte a 9000 főt. A Szociális Programban az elmúlt évben 3000-nél is több fogyatékkal és hátrányos helyzetben élő vett részt.

Bozsik Intézményi Program (2019/2020)

A program elsődleges célja a labdarúgás népszerűsítése, és a tömegesítés a közoktatási intézményekben tanuló 5-14 éves gyermekek részvételével. Kiemelt cél a bevont gyerekek hosszú távú sportághoz kötése, valamint minél több óvodás és kislány foglalkoztatása. A gyerekek minden korosztályban heti rendszeres foglalkozásokon vesznek részt. A körzeti rendezvényeken tanévenként négy alkalommal, az intézmények sportcsoportjai korosztályonként fociznak egymással. Az 5-10 évesek Grassroots Fesztivál keretében, míg a 11-14 éves korosztályban torna rendszerben játszanak. A Magyar Labdarúgó Szövetség két központi rendezvényén minden megyéből érkeznek gyerekek Telkibe (Tanévindító-, és Tanévzáró Fesztivál).

Bozsik tanévnyitó – élményfutball kicsiknek és nagyoknak

Bozsik tanévnyitó – élményfutball kicsiknek és nagyoknak

Megnyitják a Bozsik-tanévet Telkiben. Szombaton az 5-6 éves kisgyerekektől a középiskolás korosztályig a diákoké lesz az edzőközpont. Illusztris vendégek is meglátogatják a fesztivált.

Tovább

A program szellemisége a FIFA és az UEFA Grassroots filozófiájára épül, mely szerint a labdarúgás legfőbb célja, hogy a játékon keresztül minél több fiatal lány és fiú fedezhesse fel a mozgás élményét, lelje örömét a játékban, szeresse meg a sportágat. A program minden óvodás és általános iskolai tanuló számára biztosítani kívánja a Grassroots labdarúgáshoz történő kapcsolódást.

Az MLSZ célja, hogy a pozitív hatások eredményeként már egészen kicsi kortól rendszeresen jelenjen meg a labdarúgás is a szabadidős tevékenységek között. A gyerekekkel történő foglalkozás alapja a Grassroots oktatási szemlélet, amely a játékosságra épít. A legfőbb motiváció a gyerekek számára a játék maga. A legtöbb gyermek számára a labdarúgás egyet jelent a szórakozással, a társas együttlét és az önkifejezés fő formájával. Mindezeken túl a labdarúgó játékokban megjelenő, egyéni és társas problémamegoldást kívánó helyzetek a motoros szférán túl kiválóan fejlesztik a szociális és kognitív képességeiket is.

A fenti célok és fejlesztési feladatok megvalósítása során kiemelt jelentőségű, hogy a gyermekek tanulási folyamatának egészét hassa át sikerélmény. Legyen számukra a játékos mozgásos tevékenység örömforrás, élményszerzés, de egyben kihívás is. Mindezek együtt formálják a testneveléshez, valamint a labdarúgáshoz fűződő szeretetet. A labdarúgás élményszerző és közösségteremtő erején keresztül fejleszti a gyerekek kompetenciáit, megalapozza az egész életen át tartó, egészségtudatos magatartás szemléletének kialakulását, és felkészíti őket a társadalomban betöltendő szerepükre.

Jó példa a Bozsik-program Európában

Jó példa a Bozsik-program Európában

Közel 900 gyerek és fiatal nyitotta meg a Bozsik-tanévet Telkiben. A programban 150 ezren vesznek részt. Díjazták a projektben résztvevő pedagógusokat is. A fesztiválra az UEFA és a FIFA képviselője is ellátogatott.

Tovább

Az intézményi program fejlődése töretlen! A 2019/2020-as tanévben, 20 megyében, 254 körzetben, 3240 közoktatási intézményben, 10 350 sportcsoportban, 118 100 (5-14 éves) gyermek futballozik a program keretei között. Az 1765 óvodában 43 000 4-6 éves kislány és kisfiú játszik. A bevont leányok száma meghaladja a 32 200-at.

Középiskolai Labdarúgó Program –  Fair Play Cup

A 2019/20-as szezonban az összlétszám a program történetében először átlépte a 9000 főt: 9234 regisztrált játékos vesz részt a programban. A lányok létszáma (3253 fő) ismét közel 10 százalékkal emelkedett az elmúlt szezonban bekövetkezett kisebb csökkenés (tavaly már a lány csapatokban is csak érvényes versenyengedéllyel nem rendelkező játékosok szerepelhettek) után. Ebben a szezonban 473 intézmény 930 csapata vesz részt a tornákon, melyek szintén rekord számok. A megyei koordinátorok által kijelölt körzetek nagy részében (néhány körzetben még rendeznek tornákat a téli iskolai szünetek előtt) a kollégák mindenhol rendben, problémáktól mentesen lebonyolították a tornákat. A zöld lap (sportszerű cselekedetek után felmutatandó) használata a tavalyi bevezetés után egyre ismertebb a játékosok/csapatvezetők körében, a mérkőzések ennek következtében is egyre sportszerűbbek.

Grassroots Szociális Program

A 6 célcsoport labdarúgó programja a projekt szerint zajlik, rendszerességet biztosítva a résztvevők számára.

Az értelmi fogyatékosok és az értelmileg akadályozottak számára rendezett a nemzetközi integrált torna – ahol 25 csapat mérkőzött meg egymással – nagy sikert aratott Győrben, november 15. és 17. között.

A látássérültek népszerűsítő vakfoci tornát tartottak a Honvéd Labdarúgó Akadémián.

A gyermek és lakásotthonokban élők őszi-téli időszak megyei tornái véget értek, a Keleti és a Nyugati Fesztivál rendezésével zárul az első félév januárban.

A hajléktalanok Road Show Gálával búcsúznak a 2019-es évtől.

A hallássérültekkel a program egyeztetés jelenleg is folyamatban van.

A Grassroots Szociális Programban az elmúlt évben 3919 fogyatékkal és hátrányos helyzetben élő, többnyire fiatal, futballozni szerető játékos vett részt.

Európa Kupa a gyermekotthonokban élőknek: A foci jó nevelés

Európa Kupa a gyermekotthonokban élőknek: A foci jó nevelés

19. alkalommal találkoztak Kecskeméten az európai gyermekotthonok lakói. Az MLSZ és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány által szervezett Európa Kupa Döntőről szoros barátságokkal és új motivációval tértek haza a fiatalok.

Tovább


FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS