UEFA-elismerést kapott a „Hátsó füves”

2023. április. 18., 19:43   |    

UEFA-elismerést kapott a „Hátsó füves”
Fotó: Kovács Péter/hatsofuves.nemzetisport.hu

Magyar grassroots kezdeményezés ért el sikert az UEFA Grassroots Awardson, ezúttal „Legjobb társadalmi kezdeményezés” kategóriában.

Az UEFA az amatőr labdarúgást támogató legjobb tagszövetségi kezdeményezéseket díjazza a Grassroots Awards keretében, minden évben öt kategóriában oszt ki díjakat. Az elmúlt években többször is nyert már az MLSZ által támogatott kezdeményezés, idén a Hátsó füves projekt ért el második helyezést a „legjobb társadalmi kezdeményezés” kategóriában.

A Hátsó füvesről:

Miközben Magyarországon 2000 óta a társadalmi változások és a hagyományos falusi futball hanyatlása miatt 24 százalékkal csökkent a felnőtt férfi csapatok száma, Kelet-Magyarországon regionális mozgalom indult a passzív futballközösségek mozgósítására és az identitás megőrzésére.

A kezdeményezés alapját a vidéki futballéletnek szentelt kiállítás képezte, amely a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban tekinthető meg. A kiállítás a magyar sportnapilapban, a Nemzeti Sportban megjelent, többszörösen díjnyertes sorozat gyűjteménye. Csillag Péter újságíró közel 200 helyen járt, hogy felfedezze a magyar falusi futballt.

A futballmentő túra 2022 tavaszán nyolc községre, Hercegkút, Bodrogolaszi, Tolcsva, Makkoshotyka, Hollóháza, Füzér, Mikóháza, Olaszliszka településekre terjedt ki. Csillag Péter és Ringer István sátoraljaújhelyi múzeumigazgató szervezésében megalakult a Zempléni Főnix nevű utazócsapat, amely elhagyatott pályákon vívott mérkőzéseket papíron már nem létező, de erre az alkalomra újjászületett falusi csapatok ellen.

A régi falusi futballderbik hangulatát megidéző focirendezvény egy kamarakiállítás segítségével a helyi futballtörténet bemutatására is lehetőséget teremtett, valamint a település kulturális, zenei, természeti és gasztronómiai értékeit is reprezentálta.

A civil kezdeményezésként megvalósult Hátsó füves futballmentő túra több száz helyi lakost, nagyszámú gyereket, fiatalt és nőt mozgatott meg. Egyes helyeken még a hagyományos női-leány focimeccseket is újraélesztették.


Címkék:

A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS